PAPALLONES DELS PORTS

with No hi ha comentaris

PAPALLONES DELS PORTS, ESCLAT DE COLORS??  DE VEGADES.

Generalment quan pensem en papallones, sempre ho associem amb una bonica paleta de colors. I quasi sempre és així, però…

de vegades, com diu la cançó…. la vida te da sorpresas….

I en el cas de la papallona que avui ens ocupa, la seva discretíssima coloració trenca amb el que és habitual.

Estem parlant de la Gegenes nostrodamus (sageta negre), que és una de les papallones  més discretes i poc comunes de Catalunya. La seva paleta de colors es mou entre el marró i el gris, això i el seu vol rapit i imprevisible, no ajuda gaire als amants de la natura a distingir-la quan s’atura a terra o sobre les pedres, buscant sempre llocs assolellats i càlids. El seu nom comú en castellà, veloz de las riberas, fa honor als seus hàbits de “veloceras”.

Als Ports ja hi teníem constància de la seva escassa presencia, però fa uns dies vaig entropessar amb uns quants individus “prenent el sol”. Magnifica troballa!!

En la primera foto ja os podeu fer una clara idea del seu “camuflatge”.

En les altres dues, la sageta negra es pot observar amb una mica més de detall. Veureu que es va capturar per tal de confirmar la identificació de l’especie. Recordeu que per la captura de papallones (i qualsevol altre animal) cal tenir permís del Departament de Medi Ambient i naturalment coneixements de com manipular-lo. Important, estem parlant de captura i solta immediata, que sols es fa amb finalitats científiques i procurant causar el mínim mal i estres a l’animaló.

Com a norma general, per observar papallones (i això val per tot tipus de fauna) ens seran molt més útils uns prismàtics, i per endur-nos un bon record una càmera amb un bon zoom.

Si voleu conèixer més sobre la vida de les papallones, podeu començar per la magnífica guia: GUIA DE LES PAPALLONES DIÜRNES DE CATALUNYA, de l’edit. Lynx. També podeu trobar informació al web: http://www.catalanbms.org/ 

I recordeu, conèixer la natura, és estimar-la!!

 

Gegenes nostrodamus
Gegenes nostrodamus
Gegenes nostrodamus
Gegenes nostrodamus
Gegenes nostrodamus
Gegenes nostrodamus

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.