Visc a Arnes (Terra Alta) al peu del Massís dels Ports (Parc Natural dels Ports) i al costat mateix de la veïna comarca del Matarranya.

Els Ports tenen mil i un racons per descobrir, són refugi de moltes espècies tant de flora com de fauna. Les formacions geològiques dibuixen un paisatge característic i únic a Catalunya; la importància d´aquests valors naturals i la necessitat de conservar-los va motivar la Generalitat de Catalunya a crear el PARC NATURAL DELS PORTS.

Les nostres excursions es realitzen majoritàriament en aquest entorn natural excepcional que és el Parc, no sols a la banda de la Terra Alta i Matarranya, també visitem la vessant marítima dels Ports, la Tinença de Benifassà, la Ribera d’Ebre i el Montsià.

El Parc Natural dels Ports és un indret perfecte pels amants de la natura. Aquí podreu gaudir des de la simple contemplació de muntanyes i rius en relaxants passejades matinals, fins a les travesses més més exigents. Sense oblidar altres activitats: escalada, barrancs, espeleo, cavall, btt… També pots recórrer les zones més planeres de l’entorn del poble a peu o en bici passejant pels camps de conreu d’oliveres, ametllers i vinya o fer l’espectacular recorregut de la Via Verda, ja arranjat des de la Puebla de Hijar fins el Delta. Com a guia de muntanya coneixedor del territori puc informar-te del que et calgui.

Ajuntament d'Arnes

TERRA ALTACentre Picasso Orta

La Terra Alta és una comarca eminentment agrícola on hi destaca el seu mosaic de Paisatge Agroforestal Mediterrani encara molt poc alterat, on el cultiu de la vinya, les oliveres i els ametllers, creen una combinació d’allò més relaxant. Els pobles de la Comarca tenen també una carrega històrica importantíssima que podem copsar passejant pels seus nuclis urbans medievals. Els carrers porxats de Batea, l’Ajuntament d’Arnes, la Cooperativa del Pinell,… passejar pels pobles terraltins et farà retrocedir en el temps. En la historia més recent i més trista, cal destacar el cruent episodi de la Batalla de l’Ebre, amb nombrosos espais que es poden visitar, ara recuperats i museïtzats (Corbera, Gandesa, Serra de Pàndols,… entre molts d’altres). Una bona manera de conèixer amb més profunditat la Comarca, és fer la ruta de l’Art al Ras. En l’aspecte cultural, tampoc ens podem oblidar del Centre Picasso d’Orta situat en l’edifici de l’antic hospital, on es mostren reproduccions fidels de les gairebé 200 obres que va crear a la població i altres facsímils de quadres pintats a París i Nova York però inspirats en les seves estades a Orta.

EL MASSÍS DELS PORTSPaisatges dels Ports

Situat entre Catalunya, València i Aragó, aquest massís calcari de relleu escarpat i abrupte, ha estat humanitzat des de temps prehistòrics. Tot i així, el territori dels Ports se’ns presenta avui com un espai natural feréstec i ple de vida salvatge.  El Massís dels Ports és una de les meravelles naturals del Sud de Catalunya. Va ser declarat Parc Natural l’any 2001 per tal de preservar els seus valors naturals i paisatgístics. Forma part de de la xarxa europea Natura 2000, per ser Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC). La major part del Parc Natural dels Ports queda inclosa a la zona nucli de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

La situació del Massís i la gran diversitat de biòtops ha permès la presencia d’una  gran varietat d’espècies tant de fauna com de flora i vegetació. Això permet gaudir de l’observació de diverses espècies de flora endèmica o rara, i també de l’observació de grans mamífers (Cabra hispànica) i grans rapinyaires. Aquí el Birdwatching, el Butterfly watching o el Dragonfly watching tenen un dels millors llocs on practicar-se.

MATARRANYACaminant pel Parrissal

A la Comarca del Matarranya alguns la coneixen com “la Toscana Espanyola”, d’altres com “el Aragón Mediterraneo”, el cert és que el Matarranya és un lloc de confluència cultural com pocs: Ibers i Romans, Musulmans i Cristians, i ara Aragonesos Catalans i Valencians. Sempre ha estat així, passejant pels vells carrers dels seus pobles es nota: Vall-de-roures, Calaceit, la Fresneda, ….. de fet tots els pobles son monumentals. I que dir dels seus paisatges, segurament un dels llocs més coneguts i visitats és el naixement del riu Matarranya: el Parrissal. Es clar que l’altre riu de Beseit tampoc es queda enrere de bonic que és: l’Ulldemò, i la popular zona de bany de la Pesquera.  Si ens enfilem Ports amunt, podem arribar fins un dels cims amb més carrega simbòlica: el Tossal dels Tres Reis. Un altre vegada parlem de confluència, aquí geogràfica, ja que és el punt on conflueixen les tres comunitats: Aragó, Catalunya i València. Un altre dels meus paisatges favorits son les Roques del Masmut, a Penyarroya de Tastavins, tant les roques com el poble son per no perdre-se’ls. I si os interessa la historia, no os oblideu de fer un recorregut per la Ruta dels Ibers.

COM VOLS CONÈIXER AQUEST TERRITORI?